Lokakuun jäsentapahtumana Women in Tech -foorumi Finlandiatalolla

Lokakuun jäsentapahtumana Women in Tech -foorumi Finlandiatalolla

WoManin hallitus halusi kannustaa kaikkia jäseniään osallistumaan tärkeään Women in Tech -foorumiin. Siksi tapahtuma päätettiin valita lokakuun jäsentapahtumaksi. Foorumi on kasvattanut suosiotaan hyvää vauhtia ja tällä kertaa ilmaisen tapahtuman liput loppuivat tunnissa. Paikalla oli noin 1000 kävijää. Mielenkiintoisessa ja antoisassa tapahtumassa mukana olivat WoManin hallituksen Anne, Satu ja Noora. Alla poimintoja kahden keynote-puhujan, Risto Siilasmaan (Nokia) ja Jessica Öbergin (Saab) esityksistä.

Yrittäjähenkisyys + teknologia = maailmamme pelastus  -Risto Siilasmaa

Risto Siilasmaa puhui esityksessään paljon muutoksesta. ”Maailma muuttuu valtavalla vauhdilla mutta kannattaa ajatella, että muutos ei koskaan ole niin hidasta kuin tänään”, hän sanoi. Alati muuttuvat ja yhä arvaamattomampi maailmamme on monen paineen puristuksessa: ylikansoitus, kansallisaate, pakolaiset, poliittiset asiat.. Tulevaisuuden ennustamisen vaikeus vaatii tasapainokseen erilaista johtajuutta ja ominaisuuksia, kuten välittäminen, vastuuntunto ja omistajuuden tunne. Siilasmaan mukaan nimenomaan naisilla on näitä ominaisuuksia. Siilasmaan mukaan naisia kiinnostaa yrittäjyys aiempaa enenmmän mutta sanoi, että naisia on silti teknologia-alalla suhteellisen vähän. Hän toivoi, että tulevaisuudessa asiaan saataisiin muutos.

Siilasmaa puhui myös nöyrästä asenteesta oppimiseen. Hänen mielestään liian moni asiantuntija puhuu nykyään asioista, joista ei oikeasti ymmärrä. Ja että sen kaltaisen toiminnan tulisi oikeutetusti olla kritiikin kohteena. On tunnustettava oman osaamisensa ja ymmärryksensä puutteet ja haluttava oppia  lisää. Kuulijalle tämä oli hyvä viesti nykyisenä disinformaation aikakautena. Yksi puheen tärkeistä sanomista koski vastuuta ja omistajuuden tunnetta: vastuuntuntoa keinona parantaa oman elämänsä merkityksellisyyttä ja mahdollisuutena rakentaa kaikille parempaa maailmaa. Hän kuvasi omistajuutta tunteilla vuokra-autoa kohtaan: ”Jos tunnet, että työpaikkasi on kuin vuokra-auto, irtisanoudu. Etsi työpaikka, joka tuntuu kuin omalta autolta”.

Sano haasteille kyllä – Jessica Öberg

Jessica Öberg kertoi oman uratarinansa teknologia-alalla. Hän on työskennellyt Saabilla jo noin 20 vuotta. Kiinnostus on säilynyt läpi vuosien, koska hän kokee tekevänsä jotakin tärkeää. Öberg allekirjoittaa Saabin vision: ”It is a human right to feel safe” ja kokee tekevänsä merkityksellistä työtä saadessaan työskennellä asioiden parissa, jotka pitävät meidän kaikki turvassa.  Öbergille on ollut tärkeää voida yhdistää työ ja perhe. Kun se asia on tasapainossa ja siihen liittyy vielä tunne siitä, että saa olla osa jotakin isompaa ja tärkeää, ei ole ihme että vuosia Saabin palveluksessa on kertynyt. Hän puhui myös sinnikyyden ja rohkeuden merkityksestä. On uskallettava sanoa kyllä, jos haasteita tarjotaan ja oltava sitten valmis käärimään hihat ja ryhtymään töihin. On selvää, että Öberg tietää mistä puhuu, 11 päivää ennen Women in Tech -foorumia, hän oli saanut ylennyksen ja on nykyään Senior Vice President.

Öberg kertoi myös Saabin yhteiskuntavastuullisesta toiminnasta. Yhtiö panostaa pitkäaikaiseen sitoutumiseen ja tekee paljon yhteistyötä mm. yliopistojen kanssa. Lisäksi he kannustavat lapsia kiinnostumaan teknologia-alasta ja tieteestä leikin keinoin. Hän oli huolissaan tyttöjen vähäisestä kiinnostuksesta teknologia-alaa kohtaan ja kannusti kaikkia kuulijoita tekemään oman osansa tyttöjen kannustamisessa. ”Olkaa lähettiläitä, kertokaa oma tarinanne kannustaaksenne”, hän kehotti kaikkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.