Johtoryhmät ja todellinen johtaminen – illuusiotako vain?

Johtoryhmät ja todellinen johtaminen – illuusiotako vain?

HRM Partners keräsi syksyllä 2015 tietoa yli 100:lta johtoryhmältä kattaen yksityisen ja julkisen suhtkoht pienestä suuriin yrityksiin. Vaikuttajaverkosto WoMan:ille he esittelivät 15.02.2016 johtoryhmätutkimuksen tuloksia, joka herätti erittäin vilkkaan ja energisen keskustelun tuloksista ja paikalla olleiden omakohtaisista kokemuksista.

Naisten osuus vastanneissa yrityksissä ja eri tason johtoryhmissä jäi yksityisellä puolella julkisesta – 35% vs. 53%. Johtoryhmän yhteinen ymmärrys strategiasta ja kyky kehittää ja innostaa sen pohjalta nousi esille merkittävänä linkkinä taloudelliseen menestykseen. Ehkä yllättävin tuloksista oli, etteivät johtoryhmän dynamiikka ja taloudellinen tulos tutkimuksen tulosten mukaan korreloineet;

”Johtoryhmän työskentelyn dynamiikalla sitä vastoin ei ollut merkitsevää yhteyttä taloudelliseen menestymiseen ”

Ts. tuloksissa ryhmän sisäinen dynamiikka jäi jalkoihin tässä mittauksessa muihin mitattaviin elementteihin verrattuna.

Erittäin mielenkiintoinen oli myös 2013 tutkimus ja sen kuvaamat mahdolliset johtoryhmien profiilivajeet. Tulosten perusteella tutkitut johtoryhmät olivat vahvimmillaan perusliiketoiminnan pyörityksessä, jossa usein katsotaan peräpeiliin, eli mittareiden valossa tutkitaan jo mennyttä. Saneeraus tai kasvutilanteita silmällä pitäen profiileista näyttivät usein uupuvan ne visionäärit ja kokeilijat, jotka persoonallaan ja kokemuksellaan puskisivat uutta ja ennen kokematonta yrityksen strategiaan ja johtoryhmän tekemiseen.

Hieman kärjistettynä yhteenvetona keskustelussa tuntui kiteytyvän se, että edelleenkin insinööri (ja mies) painotteiset johtoryhmät näyttävät pärjäävät peruspyörityksessä ”niin kuin on tehty aina”, mutta sen ei koettu olevan tarpeeksi kunnianhimoista nykyisessä taloustilanteessa – vaikka suuri osa johtoryhmistä itse itselleen antoikin kiitettävän arvosanan.

Tutkimukselle odotetaan jatkoanalyysiä kuluvan vuoden maaliskuussa, jolloin sukelletaan HRn rooliin johtoryhmissä. Tämä kirvoitti jo nyt oman keskusteluryöpyn kuulijakunnassa ja jäämme innolla odottamaan tuloksia!

Tässä linkki videoon, jossa Päivi Pentti, Virva Rasmussen ja Staffan Kurtén keskustelevat johtoryhmien työskentelystä ja kehittämisestä, pohjautuen jäsenillassa esiteltyihin johtoryhmätutkimuksiin:
https://dreambroker.com/channel/6hmuozv8/s70zak8m

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.