Lokakuun jäsenillassa kuultiin expat-kokemuksia

Lokakuun jäsenillassa kuultiin expat-kokemuksia

Jasmin Karasar, Satu Palosaari ja Marja-Liisa Kanigan

Lokakuun jäsenillassa kuulimme kolmen kokeneen expatin tarinoita maailmalta. Puhujat, Jasmin Karasar, Satu Palosaari ja Marja-Liisa Kanigan, kertoivat elävästi matkojensa ylä- ja alamäistä. Ulkomailla eläminen todella on Kokemus, isolla alkukirjaimella!

Kaikki voi alkaa kesätöistä

Ulkomaille lähdetään monista syistä ja monessa eri elämänvaiheessa. Opiskeluaikaisen vaihdon jälkeen tyypillinen tapa on lähteä työkomennukselle. Tällöin työtehtävässä voi olla kyse esim. yrityksen toiminnan laajentumisesta uudelle toimialueelle. Expateja on ympäri maailmaa ja varsinkin eksoottisimmissa maissa ulkomaalaiset työntekijät muodostavat hyvinkin tiiviin yhteistön. Isommissa organisaatioissa lähtemistä tuetaan usein monin tavoin, esim. työnantaja voi auttaa asunnon löytämisessä sekä kohdemaan byrokratian kanssa selviämisestä.

Ulkomailla työskentelyn hyödyt ja haasteet

Uudessa ja vieraassa ympäristössä arkikin voi tuntua luksukselta. Uuden työn lisäksi kohdemaassa riittää nähtävää ja koettavaa. Ulkomailla työskentely saattaa olla tarvittava askel uralla etemiseen, joten uusien kokemuksien lisäksi ulkomaille lähtö voi tuoda toivottua lisäpotkua uralle. Oli komennus sitten lyhyt tai pitkä, arki uudessa maassa on elämää rikastuttava kokemus, jonka muistaa lopun elämäänsä.

Kuten elämässä yleensä, ulkomaille lähtöön liittyy myös haasteita. Jos komennukselle lähdetään koko perheen voimin, on asunnon lisäksi pohdittava päiväkoteja, kouluja ja lastenhoitoa. Entä mitä puoliso tekee kohdemaassa? Onko hänen mahdollista työskennellä vai onko tiedossa pari vuotta kodista vastaten? Virallisten asioiden järjestämiseen on syytä varata aikaa, jotta yllätyksiltä säästytään.

Joskus kotimaahan palaaminen on se vaikein asia: monta vuotta ulkomailla ollut voi kokea paluushokin. Sinä aikana kun on itse ollut pois, on kotimaa saattanut muutua melkoisesti. Voi tulla tunne, että palaa täysin eri maahan, kuin mistä aikanaan lähti.

Ulkomaille lähtevän muistilista

  • Lemmikit: onko karvainen perheenjäsen lähdössä mukaan? Varmista, että kohdemaahan saa tuoda lemmikin ja hoida tarvittavat paperit kuntoon hyvissä ajoin ennen lähtöä.
  • Eläketuet: varmista, että kaikki tarvittavat maksut tulevat hoidettua myös ulkomaan komennuksen aikana.
  • Verotus: mikä on kohdemaan verotuspolitiikka? Saattaa nimittäin olla niin, että veroja joutuu maksamaan vielä kotiinpaluun jälkeenkin.

Tilaisuuden lopuksi puhujille esitettiin kysymys: ”Lähtisitkö uudestaan?” Vastaus tuli kuorossa:”Kyllä!” 🙂

Kiinnostaako ura ulkomailla? Voit kysyä lisää neuvoja meiltä info@womanvaikuttajat.fi tai lähestyä WoManin LinkedIn-ryhmässä tässä tilaisuudessa puhuneita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.