Maaliskuun jäsenillassa Katriina Valli konkretisoi elävästi tekoälyn tilaa

Maaliskuun jäsenillassa Katriina Valli konkretisoi elävästi tekoälyn tilaa

Maaliskuun jäsenillassa Katriina Valli kertoi meille konkreettisten esimerkkien avulla tekoälyn nykytilasta ja mahdollisuuksista. Aihe oli kiinnostava, ja Katriina innosti osallistujat vilkkaaseen keskusteluun.

Saimme kuulla, että tekoäly on tällä hetkellä vahvimmillaan luonnollisen kielen tunnistuksessa kieliriippumattomasti, kuvan tunnistuksessa, koneoppimisessa, chatbot-käytössä sekä prosesseissa ja analytiikassa. Tekoälyn hyödyntäminen edellyttää, että käytettävän datan ja informaation tulee olla hyvälaatuista. Tekoälyn tuotokset ovat juuri niin hyvälaatuisia kuin mitä käytetty informaatio mahdollistaa.

Tekoälyn hyödyntäjien tulisi nähdä, että kyseessä ei ole tekninen asia, vaan toiminnallinen muutos. Esimerkkinä Katriina Valli käytti asiakaspalvelua, joka palvelutilanteissa saattaa joutua käyttämään useita eri järjestelmiä. Tekoälyä voidaan hyödyntää prosessoimaan eri järjestelmien tietoja faktojen pohjalta nopeasti asiakaspalvelutilanteiden tueksi. Tekoäly on tuki ja apu päättelyssä ja päättämisessä. Se prosessoi huomattavasti nopeammin suuria datamassoja kuin ihminen. Analytiikan taustalla ovat erilaiset mallit (template, pattern), joita tekoälylle opetetaan. Tekoäly ei vielä tällä hetkellä opi kuten ihminen.  Esimerkiksi chatbotit ovat koko ajan ”koulutuksessa” tuottaakseen parempia vastauksia niille esitettyihin kysymyksiin.

Illan aikana keskusteltiin myös tekoälyyn liittyvistä eettisistä kysymyksistä, jotka ovat nousseet valokeilaan tekoälyn käyttömahdollisuuksien laajentuessa. Onko vastuu koulutetulla tekoälyllä vai kouluttavalla ihmisellä? Tekoälyn yhteydessä on paljon puhuttu työpaikkojen häviämisestä. Katriina Valli nosti esiin Gartnerin tutkimuksen, jonka mukaan tekoäly luo uusia työpaikkoja uudenlaisiin tehtäviin kuten aiemmissa teollisissa vallankumouksissa. Muutokset ovat aina olleet suuria murroksissa. Tekoäly tarjoaa työn ja uranvaihtoa pohtiville uudenlaisia mahdollisuuksia!

Maaliskuun jäsenilta ”loppuunmyytiin” ennätyksellisen nopeasti. Hyvätunnelmainen tilaisuus järjestettiin Fraktio Oy:n tiloissa Helsingin ytimessä. Tilaisuuden alussa Fraktion perustajiin kuuluva Henri Vesala kertoi yrityksen toiminta-ajatuksesta. Myyntijohtaja Tuike Järvi puolestaan kuvasi työskentelyä naisena miesvaltaisella toimialalla.

Ei ole tekoälyn etiikkaa, on vain tekoälyn käytön etiikkaa.

-Katriina Valli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.