Marraskuussa kuultiin hallitusammattilaisuudesta

Marraskuussa kuultiin hallitusammattilaisuudesta

WoManin marraskuun jäsenillan aiheena oli hallitusammattilaisuus. Aihetta meille avasi kokenut hallitusammattilainen (HHJ) Riitta Huuhtanen. Riitta on toiminut aiemmin mm. Kalevala Korun toimitusjohtajana ja on nykyään useiden eri yritysten ja yhteisöjen hallituksissa. Riitta on WoManin kunniajäsen.

Naisten osuus yritysten hallituksissa on kasvanut varovaisen tasaisesti viime vuosina. Pörssiyritysten hallituksissa on naisia noin 30 % ja mm. pk-yritysten hallituksissa 25 %. Kasvu on ehdottomasti positiivinen suuntaus mutta hallitusten kokoonpanoissa on edelleen diversiteetissä menneiden vuosien korjausvelkaa. Erilaisista taustoista tulevia, erilaisia vahvuusalueita omaavia ihmisiä yhdistelemällä saadaan aikaan laajan osaamispoolin hallitus, joka osaa tukea yrityksen johtoa monipuolisesti.

 

Polku hallitusammattilaisuuteen

Tie hallitusammattilaiseksi luodaan koulutuksella sekä vankalla kokemuksella. Esimerkiksi kokemus toimitusjohtajan työstä luo pohjaa myös tulevaisuuden hallituspaikoille, onhan hallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä nimenomaan toimitusjohtajan tukeminen. Tällöin on suureksi avuksi, jos on itse omakätisesti kokenut, minkälaista toimivan johdon työ on ”arjen sirkkelin” viuhuessa vieressä.

Hallituspaikat ovat piilotyöpaikkojen piilotyöpaikkoja, jonka hankkimisessa verkostojen ja kontaktien merkitys on korvaamaton. On oltava aktiivinen, tavattava ihmisiä ja oltava valmiina tarttumaan haasteeseen sopivan tilaisuuden tullen. Omalla persoonalla on iso merkitys: harva haluaa hallitukseensa yhteistyökyvytöntä änkyrää, joka aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää mieltä. Hallitustyöskentely on yhteistyötä yrityksen parhaaksi, egoistiselle sooloilulle ei siinä työssä ole tilaa.

 

”Besserwisserit, oman egon pönkittäjät tai CV:n täydentäjät eivät kuulu hallitukseen”

Hallitusjäsenyys on vastuullinen tehtävä, johon on suhtauduttava sopivalla vakavuudella. Hallituksen jäsenet ovat velvollisia kantamaan oman vastuunsa yrityksen asioiden hoidossa. Työhön on siis syytä käyttää aikaa ja resursseja, jotta voi seistä päätöksiensä takana ja olla varma, että yrityksen asiat on hoidettu asianmukaisesti. Hallituksen jäsen ei ole sivustakatsoja tai paikantäyttäjä. Toisaalta, kuka edes haluaisi olla pelkkä kumileimasin?

Hallitustyö on tulevaisuuden menestykseen tähtäävää strategiatyöskentelyä. Hallituksen tehtävä on kehittää liiketoimintaa toimivan johdon tukena ja auttaa johtoa nostamaan katsettaan ylöspäin, kohti tulevaa. Työssä tarvitaan osaamista ja yhteistyötaitoja mutta myös kanttia ja uskallusta. On uskallettava käyttää ääntään ja huomautettava epäkohdista, jos niitä löytää. Hallitusammattilaisuus voi tuoda eteen mitä moninaisempia tilanteita ja on löydyttävä rohkeutta tarttua myös vaikeisiin asioihin.

 

”Jos kysytään, pitää mennä”

Jos hallituspaikka kiinnostaa, pohdi näitä tärkeitä kysymyksiä: Miksi minun kannattaisi liittyä tämän tietyn yrityksen hallitukseen? Mitä minä voin tuoda tähän yritykseen? Mikä on minun vahvuusalueeni, joka voisi hyödyttää tätä yritystä?

Liian nöyrä ei kuitenkaan saa olla. Kokeneena ammattilaisena tiedät kyllä omat vahvuutesi, tiedosta ne äläkä vähättele osaamistasi. Tunnista kehityskohteesi ja paranna tietämystäsi aktiivisesti.

 

Kuka?

· Riitta Huuhtanen

· Hallitusammattilainen, HHJ

· Monipuolinen tausta erilaisista liiketoiminnan osa-alueista

· Vahva pk-tausta

 

Mukana mm.

· Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan puheenjohtaja

· Pharmia Oy hallituksen jäsen

· Saintex Oy hallituksen jäsen

· Hallituspartnerit Helsinki ry hallituksen jäsen

· HelsinkiMission hallituksen jäsen

· Suomen Viron -instituutin hallituksen jäsen

 

Lisätietoja

” Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) –koulutusohjelman tarkoituksena on aktivoida ja kehittää hallitustyöskentelyä. Se sopii sekä hallitustyötä jo tekeville henkilöille tai sitä harkitseville ja auttaa yrittäjiä sekä yritysjohtajia hyödyntämään hallitustyöskentelyä paremmin.”

”Hallituspartnerit-verkosto edistää pk-yritysten ammattitaitoista hallitustyötä ja kehittää jäsentensä ammattitaitoa yrityksen hallituksen jäseninä. Meillä on vahva tahto saada aikaan tuloksia, joilla yritykset menestyvät. Tuomme yrityksesi hallitukseen monipuolista osaamista, intoa uudistua ja yhdessä tekemisen meininkiä.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.