Ministeri Helvi Sipilän syntymästä 100 vuotta 5.5.2015

Ministeri Helvi Sipilän syntymästä 100 vuotta 5.5.2015

”Kyllä tuosta tytöstä tulee vielä joku johtaja, aina kun hän huutaa, koko vauvakuoro seuraa mukana ja kun hän vaikenee, kukaan muukaan ei hiiskahda” totesi kätilö synnytyssairaalassa Helvi Sipilästä s. Maukola. Tuo ennustus piti paikkansa. Helvi Sipilä aloitti johtajuutensa partiolaisena Lahden Tähtitytöissä, toimi Suomen Partiotyttöjärjestön ja Partiotyttöjen maailmanliiton WAGGGSin maailmankomitean jäsenenä.

Helvi Sipilä suoritti ylemmän oikeustutkinnon 1939 ja sai varatuomarin arvon 1941 kuudentenatoista naisena Suomessa. Oman asianajotoimiston hän perusti 1943, joka toimi vuoteen 1972, jolloin hänet valittiin YK:n apulaispääsihteeriksi ensimmäisenä naisena. Tässä tehtävässä hän toimi 10 vuotta ensin New Yorkissa ja sittemmin Wienissä.

Järjestötoiminnassa Helvi Sipilä oli hyvin aktiivinen ja aloitteellinen. Hän oli Naisjuristien puheenjohtaja ja Naisjuristien Kansainvälisen liiton presidentti, Suomen Pakolaisavun puheenjohtaja, Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja, Kansainvälisen Naisliiton (International Council of Women) varapresidentti. Zonta järjestössä aktiivisesti vaikuttanut Sipilä valittiin Zonta International presidentiksi.

Verkostoitumisen merkityksen Helvi Sipilä oli oivaltanut ja sen vuoksi hän oli perustamassa YK:n naisten kehitysrahasto Suomen Unifem yhdistystä, nykyisin Suomen UN WoMen. Naisjohtamiseen keskittyneet tukiverkot puuttuivat täysin vielä 1980-luvun alussa ja tasa-arvolain tultua voimaan 1987 naisten asemaa tukevat hankkeet saivat myötätuulta. Yksi osoitus oli Kauppa ja Teollisuusministeriön Hämeen teollisuuspiirin organisoima johtajakoulutusohjelma naisille. Samoihin aikoihin perustettu Suomen Naisten Kulttuurisäätiön kannatusyhdistys, Suomen UNIFEM ja silloinen opetusministeri Kaarina Suonio suunnittelivat naisille suunnattua johtamiskoulutusta. Tähän työhön osallistui noin 40 asiantuntijaa eri aloilta ja tämän työn pohjalta syntyi Kansainvälinen Naisjohtajainstituutti 1.1.1988, joka sittemmin rekisteröityi yhdistykseksi 1990. Yhdistyksen nykyinen nimi on  Vaikuttajaverkosto WoMan. Helvi Sipilä oli järjestön kunniajäsen.

Ministerin arvo myönnettiin Helvi Sipilälle 2001 ja hän sai useita kunniatohtorin arvoja niin kotimaassa kuin ulkomailla. Helvi Sipilä oli ensimmäinen naispuolinen presidenttiehdokas Suomen 1982 presidentinvaaleissa Liberaalisen kansapuolueen ehdokkaana.

Lähde: Helvi Sipilä, Ihmisten asialla.1982 WSOY, Helsinki toim. Kaija Valkonen
WoMan r.y. historiikki, Eeva-Liisa Yli-Mattila 2004

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.