Ostereita ja Helmiä

Ostereita ja Helmiä

Ostereita ja Helmiä illan asiantuntijaksi oli saatu osteriasiantuntija Johann Schlag, joka on kuusinkertainen osterin avaamisen suomenmestari ja MM-kilpailujen neljäs, ja jonka yritys on toiminut Suomessa noin 5 vuotta.

Johann on nuoruudesta asti ollut erityisen kiinnostunut ostereista ja osasi kertoa monta mielenkiintoista faktaa, kuten esimerkiksi: Yksi osteri suodattaa n. 85 litraa (!) vettä vuorokaudessa ja osterien esiintyminen kertoo suoraan vesialueen hyvinvoinnin tilan. Osterit syödään n. 2,5 – 3 v ikäisinä eikä vanha sääntö, joka suosittelee, että ostereita voi syödä vain niinä kuukausina, joissa ranskankielisen kalenterin mukaan on r-kirjain – ei pidä tänä päivänä paikkaansa. Osterit ovat ympärivuotisia herkkuja, kunhan kylmäketju on katkeamaton ja ne avataan juuri ennen tarjoilua. Ravintolassa Johann pyytää usein avaamaan osterit vasta pöydässä, jotta pystyy varmistamaan niiden tuoreuden. Niin myös me pääsimme nautiskelemaan tuoreista ostereista, joita oli 3 eri lajiketta. Pääsimme maistamaan ostereita sitruunan, punasipulin ja punaisen sekä vihreän tabascon kanssa. Pääsimme myös kokeilemaan niiden avaamista, joka ei todellakaan ollut niin helppoa kuin se osterin avaamisen mestarin kädessä näyttää.

Liisa Rantakari-Elliott johdatteli meidät osterien elämään toista kautta, kertomalla helmistä. Luonnonhelmi syntyy täysin sattumalta pienen hiekanmurusen tai muun vieraan esineen päätyessä simpukan sisälle. Simpukka suojelee itseään erittämällä ärsykkeen ympärille kovaa, sileää helmiäisainetta. Tällä tavalla syntynyttä helmeä kutsutaan luonnonhelmeksi tai aidoksi luonnonhelmeksi. Luonnonhelmet ovat hyvin harvinaisia ja erittäin arvokkaita, joten on hyvin epätodennäköistä että omassa korulaatikossa olevat helmet olisi luonnonhelmet. Sekä suolaisen että makeanveden helmet ovat jo pitkään olleet ns. istutettuja helmiä ja markkinoilla liikkuu sen lisäksi jäljitelmähelmiä (esimerkiksi Majorica-helmet), jotka on tuotettu kokonaan synteettisesti eivätkä siis ole nähneetkään osteria elinkaarensa aikana. Maailman kallein yksittäinen luonnonhelmi myytiin viimeksi 8 miljoonan Australian dollarin hintaan.

Olipa mielenkiintoinen ja herkullinen ilta ostereiden, kuohuvan ja helmien merkeissä : ) Kiitos Johann & Liisa!

Herkullisia ostereita

Herkullisia ostereita

Ostereita ja helmiä

Ostereita ja helmiä

Liisa ja Johann

Liisa ja Johann

Ostereita ja helmiä

Ostereita ja helmiä

Mestarin opissa

Mestarin opissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.