Toukokuun jäseniltaa vietettiin taide-elämysten keskellä keskustellen aivojen hyvinvoinnista ja stressistä

Toukokuun jäseniltaa vietettiin taide-elämysten keskellä keskustellen aivojen hyvinvoinnista ja stressistä

Toukokuussa WoManin jäsenillan alustajana toimi työterveyshuollon erikoislääkäri Heini Ahveninen, joka on erikoistunut työhön liittyvään ylikuormittumiseen, tiedonkäsittelyn ja muistin oireisiin ja uupumukseen sekä niiden diagnostiikkaan ja hoitoon.

On myytti, että useiden asioiden hoitaminen samaan aikaan toisi työhön lisää tehoa. Päinvastoin, työteho heikkenee jopa 40 %, jos multitaskaa. Jatkuva aivojen ylikuormittuminen näkyy erityisesti asiantuntijatyön tehon menetyksenä: jos keskittyy vain työn nopeuteen, ei löydä uusia, luovia tapoja tehdä asioita paremmin eikä kokemuksista opi yhtä hyvin. Jo lievässä työuupumuksessa aivojen tiedonkäsittely muuttuu.

Stressaantuneena on vaikea arvioida asioiden suuruusluokkia, minkä vuoksi päätöksenteko heikkenee. Aivojen tärkein tehtävä on itseasiassa jättää reagoimatta osaan informaatiosta. Jos tämä ominaisuus heikkenee, aivot päästävät kaiken läpi, mikä on raskasta ja kuormittaa turhaan.

Aivojen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää löytää motivaatio ja tavoite tekemiselle, ne energisoivat meitä. Positiiviset mielikuvat itsestä ja ympäristöstä tekevät hyvää aivoille. Vaikeissa tilanteissa usko ja mahdollisuus avun saamiseen ovat ratkaisevia. Tärkeää on pystyä viettämään aikaa ilman tavoitteita ja toisaalta työskentelemään keskeytyksettömästi silloin kun sen aika on. Toisten kanssa oleminen ja spontaani, luova leikkimielinen oleminen hellivät aivoja.  

Jäsenillan paikkana toimi Galleria Pirkko-Liisa Topelius, joka on profiloitunut nuorten ja vielä tuntemattomien taiteilijoiden löytäjänä ja esille tuojana. Heinin alustuksen jälkeen tutustuimme galleriassa esillä olleeseen Ida Sokan ihanaan näyttelyyn ”Laiho laaksossa”. Ida Sokka oli itse paikalla ja kertoi meille taiteensa syntyprosessista.

Mahtava yhdistelmä asiaa ja konkreettista hyvinvointia aivoille! Kiitos kaikille mukana olleille, erityisesti Heinille ja Idalle, joiden osaamisesta saimme nauttia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.